top of page

Европейска заповед за арест

Какво е Европейска заповед за арест (ЕЗА)?

Срещу мен има Европейска заповед за арест (ЕЗА). Какво да направя?

Ако срещу Вас има издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА), задължително трябва да се свържете с адвокат, компетентен по подобни въпроси. Първите дни от задържането Ви са от решаващо значение! Именно в този период трябва да бъдат извършени възможно най-правилните и ефективни действия. 

На това място трябва да се отбележи, че укриването, респективно опитите, да избегнете Европейската заповед за арест (ЕЗА) са абсолютно безпредметни и дори могат да влошат ситуацията Ви. 

В Европейската заповед за арест (ЕЗА) пише, че ме очаква лишаване от свобода до 15 години. Това окончателно ли е?

Не, в никакъв случай това не е окончателно. Въз основа на Европейската заповед за арест (ЕЗА) се извършва само т.н. екстрадиция. В държавата, издала заповедта се провежда наказателен процес, в рамките на който се взима решение, относно Вашата вина и очакващото Ви наказание. 

Именно поради това е необходимо адвокатите, работещи по казуса, да имат опит в тази сфера и доказани резултати  от предишни подобни съдебни процеси и./или досъдебни производства. 

Адвокат д-р Решке притежава както немски адвокатски лиценз, така и български. До днешна дата, адв. д-р Решке е представлявала множество български и чуждестранни граждани в досъдебни производства/наказателни дела, свързани с Европейска заповед за арест (ЕЗА), както в България, така и в Германия.

bottom of page